Odmiany kuchni chińskiej – kuchnia kantońska
Kiedy mówimy o kuchni orientalnej, często mamy na myśli popularną „chińszczyznę”, choć w jej skład wchodzą kuchnie wietnamskie, koreańskie, japońskie itd. Samo pojęcie „chińszczyzna” już się stosunkowo mocno utarło i kojarzy się z daniami poczynając od zupek chińskich po sajgonki i rameny. Warto jednak uświadomić sobie, że już sama kuchnia chińska podzielona jest regionalnie na wiele mniejszych rodzajów. Chyba najbardziej znaną jest kuchnia kantońska, powstała w prowincji Guangdong w południowych Chinach. Swoją popularność na całym świecie zawdzięcza przede wszystkim imigrantom pochodzącym z tamtego regionu, którzy przybyli do Europy oraz Stanów Zjednoczonych, gdzie zakładali swoje lokale gastronomiczne.
Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim ogromną ilością różnych składników, w tym z dużym zamiłowaniem do darów morza. Jeśli chcemy przekonać się o tym osobiście, warto sprawdzić kuchnia azjatycka Poznan Powszechnie twierdzi się, że kantończycy jedzą praktycznie wszystko, z tego powodu dla wielu osób skład ich dań może wydawać się nieco kontrowersyjny. Potrawy kuchni kantońskiej opierają się często na mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, mięczakach, a nawet gdzieniegdzie znajdzie się wąż. Potrawy w tym regionie są znacznie łagodniejsze, niż np. w kuchni syczuańskiej. Popularne jest tu wino ryżowe, imbir i oczywiście dobrze nam znany sos sojowy. Są tu oczywiście potrawy znacznie ostrzejsze, ale tą to główne te oparte na podrobach.
Kuchnia kantońska charakteryzuje się również tym, co powinniśmy już znać, ponieważ w Europie jest to już dosyć popularne – dużą ilością suszonej i konserwowanej żywności. Połączenie świeżych składników z pasteryzowanymi (intensywny aromat i smak) daje wyjątkowy efekt.